Algemene informatie over Alpacas

alpaca scheerservicealpaca merriealpaca suri dekhengst

Alpacas zijn net als de lama kameelachtigen en behoren tot de "new world camilid family". Ze komen van oorsprong uit Zuid Amerika de landen Chili, Peru en Bolivia. De Alpaca leeft daar op een hoogte van > 3000 meter in het Andes gebergte waar het overdag warm is en nachts vriest. Alpacas werden en worden er gehouden voor hun superieure wolkwaliteit, lastdieren en in mindere mate voor het vlees.

Sinds 1984 worden alpacas gehouden in andere landen o.a. in Noord Amerika, Canada en Australië – Nieuw Zeeland. Later na 2000 steeds meer in Europa dit vooral in de landen Engeland, Duitsland Zwitserland, België en sinds daarna ook in Nederland.

Alpacas zijn er in 2 soorten de Suri Alpaca en Huacaya Alpaca.

Huacaya
De Huacaya is de meest voorkomende van de 2 soorten, meer dan 90 % van de Alpacas is Huacaya.
De Huacaya heeft in het aanzien een soort schapenwol maar dan veel zachter en fijner. Ook is deze de sterkste van de 2 soorten.

Suri
Suri's zijn de Rolls Royce onder de Alpacas, zij produceren zeer zachte zijdeachtige glanzende wol die als een soort dread locks langs het lichaam hangen,de wol is gladder en de vezels zijn flexibel en elastisch. Ook heeft de Suri iets meer temperament.Productlijst
Aantal